Weet je waar een van de beste worst van Europa gemaakt wordt? In Oosthuizen, in de worstmakerij van Waterlant’s Weelde – Natuurvlees. Zaterdag ontvingen slager Jan Splinter en worstmaker Ronald Smit een prachtige bokaal uit handen van de jury van de Europese Vakwedstrijd van de Confrèrie des Chaveliers. Met trots namen ze de bokaal voor 2e Nationaal Kampioen in ontvangst.

In het mooie Limburg komen slagers uit Europa bijeen en reikt de ‘Confrérie des Chevaliers’ maar liefst acht gouden en twee zilveren prijzen uit aan de slagerij. De vakjury heeft gekeken naar o.a. geur, smaak, versheid, samenstelling en consistentie. Leverworst, gekookte worst, grillworst, grove huispaté, achterham, ossenworst, barbecueworst en katenspek zijn goed voor goud. Smeerleverworst en salami Waterlant’s Weelde zijn goed voor zilver. Met deze mooie prijzen mogen ze zich dit jaar ook 2e Nationaal Kampioen noemen.

Slager Jan Splinter is trots op het resultaat. “Als je vlees eet, wil je ook dat het van goede kwaliteit is. Dat geldt zowel voor een biefstukje als voor de vleeswaren. We werken dan ook met vlees uit eigen regio en zorgen met respect voor het vee. Dat je dit proces afrondt, door ook te investeren in de verwerking ervan is niet meer dan logisch.”

Het is een bijzonder vak worstmaker. Een uitgebreid recept kan door tien verschillende worstmakers worden uitgevoerd en toch een compleet ander resultaat geven. De kwaliteit zit hem in de ingrediënten – vlees uit Waterland – en in ervaring. Worstmaker Ronald Smit uit Zuid-Scharwoude maakt al meer dan vijfentwintig jaar de vleeswaren en worsten in de slagerij. Of het nu gaat om grillworst, salami, paté of een lekkere barbecueworst, hij is van alle markten thuis. Er wordt daarbij niet alleen op het vlees gelet, maar ook op de samenstelling van bijvoorbeeld de kruiden. Zo heeft de leverworst een lekkere pittige smaak en is de salami verrijkt met knoflook en groene peperkorrels. Het resultaat? Naast de vele prijzen, tevreden klanten die terugkomen voor mooie vleeswaren. “Daar doen we het voor”, aldus Ronald Smit.